Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - home-background
uit 24.297 reviews

De nieuwe blijvende kiezen in het gebit van jouw kind kunnen groefjes en putjes hebben. Deze groeven en putjes in kiezen zijn kwetsbaar, omdat de haren van de tandenborstel hier moeilijk bij kunnen komen en daardoor moeilijk schoon te poetsen zijn. Om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan, kunnen de kiezen worden geseald. Door kauwvlakken te ‘sealen’, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën. Hierdoor wordt de kans op gaatjes kleiner. Jouw tandarts of mondhygiënist vertelt je hier graag meer over en kan aangeven of het nodig is om de kauwvlakken van het gebit van jouw kind te sealen.

Wat is sealen?

Het Engelse woord to seal legt het letterlijk uit: sealen betekent afdichten of verzegelen. Dit is ook precies wat er tijdens de behandeling gebeurt. De tandarts of mondhygiënist begint met het schoonmaken van de kies. Vervolgens wordt het oppervlak wat opgeruwd zodat dat de lak, die sealant wordt genoemd, goed hecht. Daarna wordt de sealant, een wit of doorzichtig laagje kunsthars in de groeven van de kiezen aangebracht. Deze laag kan jarenlang blijven zitten en is niet te zien. Deze dicht de groef in de kies af. Tot slot hardt de tandarts de sealant uit met een blauwe lamp.

Kiezen kind sealen

Meestgestelde vragen over sealen

  • De tandarts of mondhygiënist maakt de kies goed schoon
  • Om de lak goed te laten hechten, worden de groefjes en putjes in het glazuur ‘geëtst’ (opgeruwd) met een zure vloeistof of gel. Deze etsvloeistof wordt na een korte inwerktijd weggespoten of opgezogen.
  • De tandarts of mondhygiënist brengt met een instrument of kwastje de laklaag op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
  • Met een blauwe lamp wordt de lak hard gemaakt
  • De tandarts of mondhygiënist controleert of de lak goed is aangebracht

De behandeling is helemaal niet pijnlijk. De kies wordt alleen schoongemaakt en gevuld, dus er hoeft niet te worden geboord. Ook neemt het qua tijd slechts een aantal minuten per kies in beslag. De lak kan in het begin een vieze, zurige smaak geven. Dit verdwijnt echter snel.

Sealen gebeurt vaak bij kinderen waarvan de kiezen in het geheel zijn doorgebroken. Dan zijn de nieuwe kiezen het meest kwetsbaar en daarom is het een goed moment om ze te beschermen. Omdat de sealants niet zo sterk zijn als een vulling, kunnen ze na verloop van tijd verdwijnen. Dit is geen probleem; indien nodig kan er gemakkelijk een nieuw laagje worden aangebracht. Niet elke kies hoeft te worden geseald: de tandarts of mondhygiënist kan dit beoordelen.

Hoewel sealen niet pijnlijk is, wordt het door kinderen wel als een echte behandeling ervaren. Het is daarom verstandig om jouw kind voor te bereiden, zodat hij of zij weet wat er gaat gebeuren. Vertel dat de mond lang opengehouden moet worden en dat er na afloop een vieze smaak kan ontstaan. Het risico op gaatjes in de gesealde kiezen is na de behandeling aanzienlijk minder, maar uiteraard moet jouw kind wel goed blijven poetsen om gaatjes op andere plaatsen te voorkomen. Gesealde kiezen kunnen gewoon op de normale manier worden gepoetst en ook eten en drinken gaat na de behandeling probleemloos.