Veel Nederlanders slaan het advies om hun tandenborstel elke drie maanden te vervangen in de wind, blijkt uit onderzoek. Niet zonder risico, want een tandenborstel bevat dan al gemiddeld 7 miljoen bacteriën, zo toont TNO aan. Ook wordt het poetsen minder efficiënt als de haren van de tandenborstel verslijten en uit elkaar gaan staan. Uit onderzoek van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat 44% van de Nederlanders tussen de 20 en 49 jaar langer dan drie maanden gebruikt; 14% zelfs negen maanden of langer. Dat terwijl 70% van de onderzochte groep denkt dat het tandenpoetsen met een oude tandenborstel ongezond is.
Bacteriën, schimmels en streptokokken op tandenborstel
Voor het TNO-onderzoek moesten 37 vrijwilligers hun tandenborstels drie maal inruilen voor een nieuw exemplaar: bij aanvang van het onderzoek, na een maand en na drie maanden. Op een aantal tandenborstels werd de E.coli-bacterie aangetroffen. Ook werden schimmels en streptokokken gevonden. Op basis van deze resultaten kan volgens TNO niets gezegd worden over een eventueel risico op infecties.
Levensduur tandenborstels
Een goede tandenborstel heeft een levensduur van drie maanden. Als de haren van de tandenborstel slijten en uit elkaar gaan staan, wordt het poetsen minder efficiënt. Dit geldt zowel voor de hand- als de elektrische tandenborstel. De belangrijkste functie van de tandenborstel is het verwijderen van voedselresten en tandplak. Een goede tandenborstel is niet te hard (liefst medium of zacht). De haren zijn van nylon en afgerond, zodat het tandvlees niet beschadigd kan worden. Hoe kleiner de borstelkop, hoe gemakkelijker moeilijke plaatsen te bereiken zijn.
Tandplak en tandsteen voorkomen
In de mond wordt voortdurend tandplak gevormd, voornamelijk langs de rand van het tandvlees en de tanden. Als tandplak niet goed wordt verwijderd, verandert het in tandsteen. Doordat tandsteen ruw is, wordt de nieuwe plak steeds moeilijker te verwijderen. Dit proces kun je tegenhouden door tweemaal daags grondig te poetsen. Tweemaal per jaar de mondhygiënist bezoeken helpt om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.
Vraag naar jouw PPS-score
Bij Dental Clinics bekijkt de tandarts, mondhygiënist, paro-preventieassistent of preventieassistent bij elke periodieke controle hoe gezond jouw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Jouw tandvlees krijgt een cijfer volgens de ‘Periodiek Parodontaal Screenen’. Deze PPS-scores variëren van 1 tot 3 en worden genoteerd in jouw patiëntendossier. Op basis van het cijfer wordt er een behandelplan voorgesteld.
Meer weten? Lees hier alles over een goede mondhygiëne.