Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.383 reviews

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over een apexresectie voor jou op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best je van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Staat je vraag er niet tussen? Bel of mail dan naar jouw tandartspraktijk.

Algemene vragen over een apexresectie

Wanneer een wortelkanaalbehandeling niet toereikend is om een wortelpuntontsteking te verwijderen, kan de ontsteking chirurgisch worden schoongemaakt. Zo’n behandeling heet een apexresectie.

Voor een chirurgische wortelkanaalbehandeling is speciale apparatuur en deskundigheid nodig.

Jouw eigen tandarts kan jou om deze reden doorverwijzen naar een tandarts-endodontoloog of kaakchirurg die deze apparatuur heeft en specialistische behandelingen kan uitvoeren.

Wanneer er niet wordt behandeld en de infectie blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen gedeeltelijk verloren gaan. Wanneer dat gebeurt, kunnen tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk verloren gaan.

Tijdens het eerste consult maakt de behandelaar een inschatting van de prognose van de behandeling. Is er bijvoorbeeld sprake van vergaand botverlies? Dan zakt de kans op een succesvolle wortelpuntoperatie. Een andere mogelijkheid is om de tand of kies te trekken.

Een apexresectie is meestal zonder complicaties. Omdat er in het tandvlees wordt gesneden, kunnen er na de behandeling wel wat complicaties ontstaan, zoals nabloeding, zwelling en napijn. Met een coolpack proberen we de zwelling tegen te gaan. Je mag paracetamol innemen wanneer dit nodig is. Tijdens de behandeling is de kans op complicaties erg klein.

Verloop van de apexresectie behandeling

Je wordt plaatselijk verdoofd, waardoor de behandeling over het algemeen vrijwel pijnloos is.

Het uitvoeren van een apexresectie duurt ongeveer één uur. Dit geldt alleen voor de chirurgische behandeling aan de wortelpunt, die alleen zin heeft na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling. Lees hier meer over een wortelkanaalbehandeling.

Nazorg en herstel

De hechting lost vanzelf binnen 1 tot 2 weken op óf je krijgt een vervolgafspraak om het hechtdraad te laten verwijderen. Trek niet aan je lip of wang om naar de hechtingen te kijken; hierdoor kun je de hechtingen te vroeg lostrekken.

Na de behandeling kan er soms wat napijn ontstaan, de wond moet genezen. Dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot een week. Je kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken.

Vermijd de eerste paar dagen het eten van hard voedsel. Ook veel praten, zwaar tillen of blazen kunnen de wondgenezing vertragen.

Het is heel belangrijk om je tanden en kiezen normaal te reinigen. Dit bespoedigt de wondgenezing. Wees in het begin wel voorzichtig op de plaatsen waar de behandeling heeft plaatsgevonden. Vaak geven wij een recept voor een mondspray mee, waarmee het behandelde gebied kan worden gereinigd.

Om de genezing te bevorderen, adviseren wij je bij voorkeur twee weken vóór tot twee weken na de behandeling niet te rokenOnderzoek toont aan dat stoppen met roken de wondgenezing bevordert.

Ook is het gebruik van alcohol de eerste dagen na de behandeling af te raden. Doordat alcohol een verdunnend effect op het bloed heeft, vergroot het de kans op nabloeding.

Soms worden medicijnen voorgeschreven ter bestrijding van infectie of pijn. Sommige medicijnen kunnen allergische reacties veroorzaken zoals huiduitslag of maag- en darmstoornissen. Ook kunnen medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Neem in het geval van bijwerkingen direct contact op et de praktijk.

Om napijn te voorkomen, is het is verstandig =na de behandeling alvast twee tabletten paracetamol van 500 milligram in te nemen. De pijnstillers werken namelijk veel effectiever wanneer je ze inneemt voordat de pijn opkomt. De volgende dag kun je zelf bepalen of verdere pijnstilling nog nodig is.

Gebruik bij voorkeur paracetamol en geen aspirine of acetylsalicylzuur-bevattende pijnstillers, omdat deze de kans op een nabloeding kunnen vergroten

Het is normaal dat de wond de eerste 24 uur lichtelijk nabloedt. Je merkt dit door een verkleuring van je speeksel.

Bij heftige nabloeding is het belangrijk dat je de wond droog maakt en vervolgens 10 minuten lang enige druk op de wond uitoefent. Gebruik hiervoor een gaasje of een schone zakdoek. Stop het bloeden na 10 minuten drukgeven niet? Neem dan contact op met je praktijk.

De meeste zwellingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Door 15 tot 20 minuten te koelen met ijs of een coolpack ga je de zwelling tegen. Je kunt dit tijdens de eerste dag vier keer herhalen. Daarna heeft koelen geen zin meer, maar kan het wel prettig aanvoelen. Vaak is de zwelling na een dag of 5 verdwenen.

Tarieven en vergoedingen

De tandheelkundige tarieven worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn geldend voor alle tandartsen in Nederland. Deze tarieven vind je op onze website. Bekijk deze pagina om te zien welke codes er worden gebruikt bij het uitvoeren van een apexresectie.

Wij raden je aan om contact met je zorgverzekeraar op te nemen om te kijken of de behandeling wordt vergoed. Je ontvangt voorafgaand aan de behandeling een begroting.

 

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?