Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.383 reviews

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over het toedienen van de verschillende soorten verdovingen voor jou op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best jou van alle informatie over dit onderwerp te voorzien.

Staat je vraag er niet tussen? Bel of mail dan jouw tandartspraktijk.

Veelgestelde vragen over de plaatselijke tandartsverdoving

De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna je meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voel je bijna niets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voel je geen pijn of prikkelingen tijdens de behandeling. Zo ervaar je de behandeling ontspannen en pijnloos. Voel je na de verdoving toch pijn? Geef dit dan meteen aan. De tandarts kan dan nog een beetje extra verdovingsmiddel toedienen.

Als de verdoving eenmaal werkt, kunnen je tong, wangen en/of lippen wat vreemd en tintelig aanvoelen. Ook kost spreken, lachen, slikken, spugen en spoelen wat moeite. Dit vreemde gevoel verdwijnt wanneer de verdoving is uitgewerkt. Meestal is dat na één tot enkele uren. Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen weer af.

Wij raden je aan nog even te wachten met eten, drinken en roken totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Omdat je geen pijn meer ervaart, zul je het ook niet merken wanneer iets te heet is.

Je mag zelf bepalen of je wel of geen verdoving wilt.

Je kunt kiezen voor een verdoving bij:

  • Het vullen van gaatjes
  • Kroon- of brugwerk
  • Het trekken van tand of kies
  • Implantaatbehandelingen
  • Sommige tandvleesbehandelingen
  • Wortelkanaalbehandelingen

We verdoven alleen met jouw toestemming. Bij patiënten jonger dan 16 jaar is toestemming van een ouder of verzorger nodig.

Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn, wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte kan gevoelig zijn.

Bij een verdoving wordt de tariefcode A10 gebruikt.

Neem een kijkje op onze pagina met de tarieven voor een totaaloverzicht van de actuele tandartstarieven. Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering volledig verzekerd voor verdoving.

De kans dat er bij het toepassen van een lokale verdoving bijwerkingen optreden is erg klein. Wanneer er toch onvoorziene bijwerkingen optreden, dan weet de tandarts passende maatregelen te nemen en zal het worden vastgelegd in het patiëntendossier.

Het is belangrijk dat we goed op de hoogte zijn van je gezondheidstoestand. Daarom vragen we je bij je eerste bezoek een ingevulde gezondheidsverklaring in te leveren en ons op de hoogte te houden van veranderingen. Ben je zwanger of onder behandeling van een arts? Slik je medicijnen, heb je een gewrichtsprothese of een hart- of vaatziekte? Geef dit altijd door aan je tandarts. Die zal waar nodig de verdoving aanpassen.

Alternatieven van de plaatselijke verdoving zijn een lachgasbehandeling of een behandeling onder volledige narcose.

Veelgestelde vragen over volledige narcose

Bij Dental Clinics Beuningen voeren we ook behandelingen onder volledige narcose uit. Staat jouw specifieke vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Dental Clinics Beuningen.

Een behandeling onder volledige narcose wordt meestal uitgevoerd bij mensen met extreme tandartsangst of een sterke kokhalsreflex.

Wanneer je onder narcose wordt behandeld, krijg je een slaapmiddel toegediend. Hierdoor ben je tijdens de behandeling even ‘weg’. Je merkt dus niets van de behandeling. Wanneer je weer bijkomt, is de behandeling al achter de rug.

Voordat er besloten wordt je onder narcose te behandelen, volgen een aantal stappen. Deze lichten wij hieronder voor je uit.

  1. Voorafgaand aan de behandeling
    Eerst gaan we met jou in gesprek. De behandeling vindt pas later plaats. Tijdens het gesprek nemen we ruim de tijd om jouw gebitsproblemen in kaart te brengen. Ook ontvang je een kostenbegroting. Een aantal zorgverzekeraars is overgegaan tot het vergoeden van een behandeling onder narcose. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar om na te vragen of de behandeling bij jou wordt vergoed.
    Wanneer je akkoord gaat met de behandeling onder narcose, plannen wij een afspraak met je in. We streven ernaar de behandeling binnen twee maanden te laten plaatsvinden.
  2. Tijdens de behandeling
    Narcose passen we alleen toe bij gezonde personen, zodat de behandeling helemaal veilig is. Bij Dental Clinics Beuningen vindt de behandeling plaats in de praktijk. Tandartsen Maarten van Dijk en Johan Oost staan met een team van ervaren anesthesiologen, anesthesiemedewerkers graag voor jou klaar.
    Voorafgaand aan de behandeling krijg je een slaapmiddel toegediend waardoor je even ‘weg’ bent. Je merkt dus niets van de behandeling.
  3. Na de behandeling
    Na de behandeling ben je snel weer wakker. In de meeste gevallen kun je, onder begeleiding, na een half uur alweer naar huis.

Veelgestelde vragen over lachgas

Nee, je kunt niet direct behandeld worden met lachgas. Eerst wordt tijdens een intakegesprek samen met jou bepaald of je in aanmerking komt voor een lachgasbehandeling. Je ontvangt dan ook een kostenoverzicht.

Een verdoving met lachgas kan vergoed worden uit de basisverzekering na een machtiging. De tandarts vraagt de machtiging voor je aan. Wanneer de machtiging binnen is (dit duurt circa 3 weken), nemen wij contact met je op om een afspraak in te plannen.

Je krijgt het lachgas toegediend via een neuskapje, waardoor je gewoon in en uit kunt ademen. Via het neusmasker wordt eerst zuivere zuurstof gegeven. Daarna wordt er stap voor stap steeds meer lachgas toegediend. Na enkele minuten krijg je hierdoor een ontspannen en aangenaam gevoel. Je maakt de behandeling wel bewust mee, maar je bent veel meer ontspannen dan wanneer je ‘normaal’ op de tandartsstoel ligt.

Je wordt tijdens de behandeling goed in de gaten gehouden. Dit doen we onder andere door middel van een klemmetje op je vinger, waarmee we je hartslag en de zuurstofverzadiging controleren.

De lachgasbehandeling is speciaal bedoeld voor kinderen, angstige patiënten en patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Een lachgasbehandeling kan ook geschikt zijn voor patiënten met astma of een verhoogde kokhals-/braakneiging.

Lachgas heeft snel effect. Bij de optimale dosering voelen je ledematen vaak zwaar aan. Het kan voorkomen dat je een beetje zweet op je voorhoofd of bovenlip, je handen voelt tintelen of dat je lippen gevoelloos worden. Daarnaast verlies je het gevoel van tijd, zodat de behandeling veel sneller lijkt te gaan. Sommige patiënten horen alles scherper.

Na de behandeling laat de tandarts een aantal minuten alleen zuurstof door het masker stromen. Het lachgas ’spoelt’ daarmee uit je lichaam en je voelt je al snel weer als voor de behandeling. We adviseren wel een kwartiertje rust te nemen in de wachtkamer voordat je weer aan het verkeer deelneemt.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden helaas de kosten voor toediening van lachgas niet. Wel is het soms mogelijk dit bij de zorgverzekering aan te vragen. Wij kunnen dan een zogenaamde lachgasverklaring maken, waarna de zorgverzekering bepaalt of hij deze aanvraag wel of niet goedkeurt.

Een verdoving met lachgas kan afgeraden worden als je niet goed door je neus kunt ademen. Houd er daarnaast rekening mee dat je het eerste kwartier na de behandeling niet mag deelnemen aan het verkeer. Verder heeft lachgas – mits het medisch wordt toegepast zoals bij de tandarts – weinig nadelen.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?