Ga naar de hoofdinhoud
uit 26.558 reviews

Hieronder hebben wij de veelgestelde vragen over een immediaatprothese voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met jouw tandartspraktijk.

Wanneer je immediaatprothese loszit raden we je aan contact op te nemen met jouw tandartspraktijk. Jouw behandelaar kan de prothese dan weer goed passend maken door er een voering in aan te brengen. Dit heet rebasing.

Het trekken van de overgebleven tanden en kiezen vindt plaats onder lokale verdoving, zodat je geen pijn voelt. Na de behandeling is het normaal dat je tandvlees pijnlijk is. Je kunt hiervoor paracetamol innemen. Neem liever geen aspirine, omdat aspirine de kans op nabloeding kan vergroten. Als de prothese voor druk- of pijnplekken zorgt, neem dan contact op met jouw praktijk zodat de prothese kan worden aangepast.  

Jouw prothese moet regelmatig worden gereinigd. Het beste is om na elke maaltijd de prothese te reinigen met een speciale protheseborstel en zeep. Het gebruik van bruistabletten is slechts af en toe aan te raden. 

Een immediaatprothese gaat ongeveer een jaar mee. Daarna krijg je je definitieve kunstgebit. We raden je aan om regelmatig op controle te komen. Zo kunnen we de prothese weer passend maken als deze loszit.

De zorgverzekering dekt de immediaatprothese voor 75%. De overige 25% valt onder je eigen risico. Het trekken van tanden en kiezen voor het plaatsen van de prothese wordt niet vergoed.

Soms zijn er complicaties bij een immediaatprothese zoals:  

  • Een dikke wang en een blauw-gele verkleuring. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen. Als dit niet het geval is, moet je contact opnemen met jouw praktijk. Je kunt koelen met wat ijsblokjes in een washandje. Doe dit niet constant, maar 15 minuten op en 15 minuten af. 
  • Je kunt je mond niet zo ver open doen na het trekken van de tanden. Na enige dagen kun je je mond weer als normaal openen. Je kunt zelf proberen de mond af en toe wat verder te openen.
  • Lichte verhoging in de eerste dagen. Lichte verhoging is normaal. Krijg je plotseling hoge koorts boven 39ºC of blijft de koorts boven 38.5ºC langer dan 5 dagen aanhouden? Neem dan contact op met jouw tandartspraktijk.
  • Bloedstolsels die het speeksel rood kleuren tijdens de eerste dagen. Dit is normaal en hoeft geen nabloeding te zijn. Nabloeding komt namelijk heel weinig voor. Bij nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval kun je het beste een half uur stevig dichtbijten op een dubbelgevouwen verbandgaas. Stopt het bloeden hierna niet? Herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet? Neem dan contact op met jouw tandartspraktijk.  
  • Het ontstaan van een gaatje van de mondholte naar de neusholte tijdens de  behandeling. Hierover word je door jouw tandarts geïnformeerd. 
  • Het ontstaan van een ontsteking van het bot op de plaats waar de wortel zat.
Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?