Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over de implantaatbehandeling voor je op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best om je van alle informatie over de behandeling te voorzien. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar jouw tandartspraktijk.
Algemene informatie implantaten
Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over implantaten en de behandeling. Meer weten? Lees verder over de implantologiebehandeling.
Het plaatsen van een implantaat is een veilige en betrouwbare behandelmethode en wordt doorgaans succesvol uitgevoerd. Maar zoals bij alle ingrepen kunnen er complicaties optreden.
- Het kan zijn dat tijdens de behandeling blijkt dat, ondanks positief vooronderzoek, het plaatsen van een implantaat niet mogelijk is;
- Infectie en vertraagde wondgenezing;
- Er is een risico dat het implantaat niet goed vastgroeit en moet worden verwijderd;
- Zeldzame complicaties tijdens of na de behandeling:
- Het ontstaan van een kleine opening van de mondholte naar de neusbijholte (ook mogelijk bij trekken kies in bovenkaak);
- Beschadiging van een vitale structuur, zoals een zenuw, als gevolg van de verdoving of het plaatsen van het implantaat (ook mogelijk bij trekken van een kies in onderkaak).
Een implantaat kan worden ingebracht om één, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Een voorwaarde voor de behandeling is dat jouw kaakbot volgroeid is. Hierdoor kunnen implantaten worden ingebracht bij mensen vanaf ongeveer 18 jaar. Ook moet er voldoende kaakbot zijn om het implantaat goed in te kunnen verankeren en moet het tandvlees gezond zijn. Aan de hand van röntgenfoto’s beoordelen wij of je voldoende kaakbot hebt en of het gezond is. Indien je te weinig kaakbot hebt, is het mogelijk om nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is.
Verloop van de implantologiebehandeling
Hier vind je meer informatie over de implantologiebehandeling. Meer informatie over de behandeling kun je lezen bij de behandeling stap voor stap.
De duur van de behandeling is 45 tot 90 minuten, afhankelijk van het aantal implantaten en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Kijk hier voor een overzicht van de totale behandeling.
Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller. Indien nodig schrijft de tandarts je extra pijnmedicatie voor.
Nazorg en herstel implantologiebehandeling
Om jouw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen, vind je hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over nazorg en herstel na een implantologiebehandeling.
Totdat het implantaat stevig is vergroeid met jouw kaakbot, is een genezingsfase van tussen de 6 weken en enkele maanden te verwachten. Elk geval is uniek. Vaak worden zelfoplossende hechtingen gebruikt en anders worden de hechtingen na 2 weken verwijderd. Goede mondhygiëne is van groot belang voor een succesvol genezingsproces. In het geval van een gebitsprothese krijg je een tijdelijke prothese.
De meeste zwellingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Door 15 tot 20 minuten met ijs of een coolpack te koelen ga je de zwelling tegen. Je kunt dit vier keer herhalen tijdens de eerste dag. Daarna heeft koelen geen zin meer, maar het kan soms wel prettig aanvoelen. Vaak is de zwelling na een dag of 5 verdwenen.
Je kunt direct na de behandeling weer alles doen. Wel kun je last hebben van de plaatselijke verdoving. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar is niet gevaarlijk.
Tarieven en vergoedingen implantaat
Hieronder vind je meer informatie over de tarieven en vergoedingen. Meer weten? Lees verder over de kosten van een implantologiebehandeling.
De tandartstarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn geldend voor alle tandartsen in Nederland. Hoeveel een implantologiebehandeling precies kost, is vooraf niet exact aan te geven. De kosten zijn sterk afhankelijk van de complexiteit en het aantal implantaten en kan dus per persoon verschillen. Wij stellen daarom altijd een begroting op maat op. Lees meer.
Of de implantologiebehandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed, hangt af van de polis en de zorgverzekeraar. Wij raden je aan om contact met jouw zorgverzekeraar op te nemen, om te kijken of dit bij jou het geval is.