Ga naar de hoofdinhoud
uit 26.558 reviews

Wat is een immediaatprothese?

Een immediaatprothese is een kunstgebit die je eigen tanden en kiezen tijdelijk vervangt. Omdat het een tijdelijke prothese is, wordt deze ook wel een noodprothese genoemd wordt. Je draagt de prothese tot je kaak voldoende genezen is om je definitieve kunstgebit te krijgen. De immediaatprothese wordt direct geplaatst na het trekken van je tanden en kiezen zodat je niet, zoals dat vroeger ging,  zonder tanden naar huis hoeft.  

Tips na het plaatsen van een immediaatprothese

Na het plaatsen van een immediaatprothese, moet je mond even wennen aan ‘je nieuwe tanden’. Hieronder enkele tips om de eerste dagen goed door te komen en snel gewend te raken aan de prothese: 

  • Houd de eerste 24 uur de prothese in. Na 24 uur mag je de prothese uitnemen om deze schoon te poetsen en je mond te verfrissen. Daarna kun je de prothese weer indoen om zwelling te voorkomen. 
  • Als de verdoving minder wordt, mag je wat eten, maar je kunt de eerste dagen beter geen hard voedsel eten. 
  • Na de ingreep mag je voorzichtig wat drinken, maar geen erg warme of alcoholhoudende dranken (deze belemmeren de bloedstolling). De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je op de dag van de ingreep de mond niet telkens schoonspoelen met water. 
  • In verband met de wondgenezing is het belangrijk om niet te roken. 
  • Na een paar dagen kun je na iedere maaltijd spoelen met een oplossing van een halve theelepel keukenzout in een glas lauw water. Hard spoelen wordt afgeraden om de bloedpropjes in de wondjes te laten zitten. 
  • De eerste nacht is het belangrijk dat je de prothese inhoudt. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen. 

Nazorg immediaatprothese

Na het plaatsen van de immediaatprothese maken we een afspraak voor een nacontrole. Soms veroorzaakt de prothese druk of pijnplekken. In dat geval kan jouw behandelaar de prothese aanpassen. Na het trekken van de tanden en kiezen zal je kaak altijd blijven slinken. In het eerste jaar gebeurt dit het snelst, daarna langzamer. Na 10 12 weken past de prothese niet meer goed op je kaak en zal deze al vrij loszitten. Je kunt dan een voering in de prothese laten maken (rebasing), zodat de prothese weer beter aansluit.

Eten en praten met een immediaatprothese

Je tong en mondspieren moeten eraan wennen dat je mond weer vol is. Weer normaal kunnen eten zal meer tijd kosten, omdat eerst de wonden van de getrokken tanden en kiezen moeten helen. Nadat deze wonden zijn geheeld, zijn het tandvlees en kaakbeen geslonken, waardoor de prothese niet meer goed past. Dan moet na 10 tot 12 weken de prothese weer worden opgevuld. Wees geduldig en neem de tijd om te wennen aan de prothese. Houd er rekening mee dat je al gauw 3 à 4 maanden verder bent voordat de kaak stabiel en pijnloos is en de prothese goed past. 

Kosten van een immediaatprothese

Een noodprothese wordt voor 75% vergoed door de basisverzekering. De overige 25% valt onder het eigen risico. Het trekken van tanden en kiezen voor een immediaatprothese wordt niet vergoed door de basisverzekering. Je kunt je hiervoor wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Bekijk onze overzichtspagina om meer te lezen over de kosten van een immediaatprothese. Ook lees je hier meer over de kosten van andere protheses, zoals een kunstgebit, een frameprothese of een klikgebit. 

Meer weten?

Een immediaatprothese gaat ongeveer een jaar mee. Daarna krijg je je definitieve kunstgebit. We raden je aan om regelmatig op controle te komen. Zo kunnen we de prothese weer passend maken als deze loszit.

Wanneer je immediaatprothese loszit raden we je aan contact op te nemen met jouw tandartspraktijk. Jouw behandelaar kan de prothese dan weer goed passend maken door er een voering in aan te brengen. Dit heet rebasing.

Jouw prothese moet regelmatig worden gereinigd. Het beste is om na elke maaltijd de prothese te reinigen met een speciale protheseborstel en zeep. Het gebruik van bruistabletten is slechts af en toe aan te raden. 

Het trekken van de overgebleven tanden en kiezen vindt plaats onder lokale verdoving, zodat je geen pijn voelt. Na de behandeling is het normaal dat je tandvlees pijnlijk is. Je kunt hiervoor paracetamol innemen. Neem liever geen aspirine, omdat aspirine de kans op nabloeding kan vergroten. Als de prothese voor druk- of pijnplekken zorgt, neem dan contact op met jouw praktijk zodat de prothese kan worden aangepast.  

Wil je nog meer weten over de immediaatprothese? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?