Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.297 reviews

We hebben de meest gestelde vragen over tandplak voor je verzameld. Wil je meer weten of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Tandplak is een kleverige, kleurloze of lichtgele film die zich op en tussen de tanden en langs de tandvleesrand vormt. Het is vaak niet direct zichtbaar totdat het zich verder ophoopt.

Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën, voedselresten, speeksel en andere natuurlijke stoffen in de mond.

Tandplak kan thuis verwijderd worden door twee keer per dag grondig te poetsen met een fluoridetandpasta, dagelijks te stokeren of een rager te gebruiken. Vergeet ook niet om regelmatig je tong te reinigen met een tongschraper.

Tandplak verwijderen door middel van poetsen en stokeren/rageren thuis zou geen ongemak moeten veroorzaken. Als een tandarts, mondhygiënist of (paro) preventie-assistent tandplak verwijdert, kan dit soms een beetje ongemakkelijk aanvoelen, vooral als er sprake is van een tandvleesontsteking of gevoeligheid. Als jij je zorgen maakt over gevoeligheid of pijn tijdens een gebitsreiniging, bespreek dit dan met je tandarts, zodat we passende maatregelen kunnen nemen.

Tandplak bevat bacteriën die zuren produceren die het tandglazuur kunnen aantasten, wat leidt tot gaatjes (cariës). Als je tandplak niet verwijdert, kan het ook verharden tot tandsteen, wat bijdraagt aan tandvleesontstekingen en in ernstigere gevallen kan leiden tot parodontitis. Regelmatig poetsen, stokeren/rageren en professionele gebitsreinigingen zijn essentieel om tandplak te beheersen en deze problemen te voorkomen.

Overmatige tandplak kan het resultaat zijn van onvoldoende mondhygiëne, frequente consumptie van suikerrijke en zure voedingsmiddelen of bepaalde gezondheidsaandoeningen. Ook het niet regelmatig bezoeken van de tandarts voor periodiek mondonderzoek en professionele reiniging kan hieraan bijdragen.

Nee, het gebruik van (de juiste) tandpasta kan tandplak niet tegengaan.

Iedereen heeft elke dag te maken met tandplak. We eten en drinken namelijk allemaal. Tandplak kun je daarom niet voorkomen, maar je moet tandplak natuurlijk wel verwijderen om gebitsproblemen te voorkomen. Dit doe je door twee keer op een dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta, bij voorkeur elektrisch en elke dag tussen de tanden en kiezen te reinigen met ragers of stokers.

Tandplak is de zachte, kleverige film die zich continu op de tanden vormt, terwijl tandsteen een verharde vorm van tandplak is die zich over tijd ontwikkelt en stevig vastzit aan de tanden. Tandsteen kan alleen professioneel verwijderd worden door een tandarts, mondhygiënist of (paro-)preventieassistent.

Mondwater kan een aanvullende rol spelen in het verminderen van tandplak, vooral als het ingrediënten bevat die gericht zijn op bacteriën. Het is echter geen vervanging voor het tandenpoetsen of stokeren/rageren. Je behandelaar adviseert of mondspoelmiddelen voor je zinvol zijn en zo ja, welk middel je het beste kunt gebruiken.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?