Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Hierdoor bijt je soms op tong
uit 24.319 reviews

Soms komt het voor dat je tijdens het eten opeens op je tong bijt. En dat kan behoorlijk vervelend en pijnlijk zijn. Maar waardoor komt het eigenlijk?

Duizenden kauwbewegingen per dag

De Volkskrant legde de vraag voor aan oraal fysioloog Andries van der Bilt van het UMC Utrecht. Van der Bilt geeft aan dat het juist verbazingwekkend vaak goed gaat. We maken duizenden kauwbewegingen per dag en bijten zelden op onze tong.

Kauwen vereist een zeer nauwkeurige afstemming tussen de bewegingen van je kaken en tong. Wanneer je je kaken van elkaar haalt, legt je tong het eten tussen je tanden en kiezen. Als je je kaken weer sluit, moet je tong zich razendsnel terugtrekken om te voorkomen dat je op je tong bijt.

Hoe onze zenuwcellen kauwbewegingen coördineren

Onlangs ontdekten Amerikaanse wetenschappers hoe de afstemming tussen je kaken en tong plaatsvindt. Wat blijkt: het openen van de kaak en het uitsteken van de tong worden door dezelfde groep zenuwcellen georganiseerd en weer een andere groep zenuwcellen organiseert het sluiten van de kaak en het intrekken van de tong. Dit gebeurt allemaal zonder door je het echt doorhebt, omdat het kauwen onbewust gebeurt. Zolang de twee groepen zenuwcellen hun werk goed doen heb je nergens last van. Maar heel soms komt er een slordigheidje voor, waardoor de tong zich niet snel genoeg terugtrekt. En dan kan het gebeuren dat je op je tong bijt. Van der Bilt maakt de vergelijking met lopen: ook dat doe je zonder erbij na te denken, maar toch kun je je soms opeens verstappen.

Natuurlijke rem tegen doorbijten van de tong

De kaakspier is de krachtigste spier in ons lijf. Wanneer het een keer fout gaat en je tong tussen je kaken terecht komt, is de klap dus groot. De klap had echter nog veel groter kunnen zijn. Sterker nog: we zouden gemakkelijk onze tong kunnen doorbijten. Gelukkig hebben we een natuurlijke rem die dit voorkomt. Wanneer je op je tong bijt wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. Deze zorgen ervoor dat de kracht van je kaakspieren even wegvalt, zodat je je tong weer terug kan trekken.

Als je tong verdoofd is, bijvoorbeeld na een tandartsbezoek, blijft dit signaal uit. Daarom kan je het eten van een maaltijd op zulke momenten beter uitstellen tot de verdoving is uitgewerkt.

Bron: Volkskrant

Meer weten? Lees hier alles over voeding en het gebit.