Met een gezond gebit kun je probleemloos eten, drinken én lachen. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Wat doe je om je mond gezond te houden? Allereerst is het belangrijk om tandplak te verwijderen. Dit witgele laagje ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Het bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zitten nu eenmaal in je mond. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar zitten ook van nature in bijvoorbeeld fruit. De bacteriën in je mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in je gebit.
Gezond tandvlees
Als je de tandplak niet goed verwijdert, kan je tandvlees ontstoken raken. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat je tanden en kiezen los gaan staan.
Tandenpoetsen, twee keer per dag
Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne. Poets tweemaal per dag je tanden zorgvuldig, maar niet te krachtig, met fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Een goede poetsbeurt duurt twee minuten. Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Met een elektrische tandenborstel kun je heel effectief poetsen. Deze maakt de juiste poetsbeweging. Zo kun je je beter concentreren op het plaatsen van de borstelkop in je mond. Of je nu met de hand of elektrisch poetst, de ruimten tussen je tanden en kiezen kun je niet altijd goed schoonmaken. Je tandarts of mondhygiënist kan je adviseren de ruimten tussen je tanden en kiezen eenmaal per dag te reinigen met ragers, flossdraad of tandenstokers. Vraag welk hulpmiddel het beste bij je past en hoe je het moet gebruiken.
Bezoek je tandarts
Ga tweemaal per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Dan wordt je gebit goed gecontroleerd en krijg je begeleiding je mond gezond te houden. Eens in de zoveel tijd worden er röntgenfoto’s gemaakt om eventuele problemen, die je met het blote oog niet kunt zien, vroegtijdig te ontdekken.
Eten en drinken voor een gezond gebit
In frisdrank, vruchten(sap), yoghurtdrank en wijn zitten zowel suikers als zuren. Zuren tasten je tandglazuur aan. Daardoor slijt je gebit. Deze vorm van slijtage heet tanderosie. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het gaat niet alleen om hoeveel zure producten je eet of drinkt. Hoe vaker je dat doet en hoe langer je zure producten in je mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop je eet of drinkt is van invloed.
- Eet of drink maximaal zeven keer per dag: drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Je gebit krijgt zo voldoende kans om zich te herstellen.
- Neem maximaal twee keer zuur fruit per dag.
- Drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit.
- Gebruik geen zure producten één uur voor het tandenpoetsen. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur wegpoetsen.
De tandplaktest
Heb je goed gepoetst? Is alle tandplak verdwenen? De tandplakverklikker is een handig hulpmiddel om je poetsprestaties te controleren. Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met je tong over je tanden en kiezen. Spoel daarna de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. Zie je nog rode plekken op je tanden? Dat is tandplak. Beter poetsen dus!
Suikervrije kauwgom beschermt je gebit
Wist je dat speeksel je gebit beschermt tegen tanderosie? Speeksel neutraliseert namelijk de zuren uit voedsel en dranken. Als je suikervrije kauwgom kauwt, activeer je de productie van speeksel. Xylitol is een natuurlijke zoetstof. Xylifresh kauwgom met 100% xylitol helpt tandplak voorkomen en wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis.
Meer weten? Lees hier alles over een goede mondhygiëne
Bron: