Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat jouw tandvlees gezond blijft. Dit doe je door te zorgen voor een goede mondhygiëne en door regelmatig jouw tandartspraktijk te bezoeken om de gezondheid van jouw tandvlees te laten controleren en eventuele tandplak onder de tandvleesrand te laten verwijderen.
Hoe ontstaan gingivitis en parodontitis?
In de mond zitten bacteriën, die zich vasthechten aan de tanden en kiezen. Door deze ‘tandplak’ kan een bacteriële ontsteking van het tandvlees ontstaan: gingivitis. Daardoor laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. Als de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot noemen we dat parodontitis. Door parodontitis kan zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Belangrijk dus om het niet zo ver te laten komen.
Tandvlees en algehele gezondheid
Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention lijdt de helft van de Amerikanen van boven de 30 jaar aan parodontitis. Andere schattingen zijn dat 70 tot 80% van de bevolking aan een of andere vorm van parodontitis lijdt. In wetenschappelijke kringen groeit het besef dat parodontitis risico’s met zich meebrengt voor de algehele gezondheid. Enkele feiten:
- Parodontitis verhoogt het risico op trombose.
- Parodontitis belast het immuunsysteem en zorgt voor een verhoogd risico op ontstekingen in bijvoorbeeld de gewrichten, het hart, de longen, lever, hersenen et cetera.
- Parodontitispatiënten hebben 25% meer kans op een herseninfarct.
- Parodontitis verhoogt de kans op hartafwijkingen.
- Diabetespatiënten met parodontitis zijn slechter in te stellen.
- Parodontitis heeft invloed op de werking van medicamenten zoals antidepressiva, anticonceptiva, immuunsuppressiva, corticisteroïden etc.
Meer weten? Lees hier alles over parodontitis