Uit onderzoek blijkt dat één op de vier mensen last heeft van halitose ofwel een slechte adem. De oorzaak van halitoseklachten is veelal in de mond te vinden. Jouw tandarts helpt je graag om dit probleem te verhelpen.
Slechte adem: een probleem voor een op de vier mensen
Tandarts en universitair hoofddocent Edwin Winkel deed in 2011 met collega Albert Tangerman onderzoek naar slechte adem (halitose). Van de 50.000 ondervraagden zei een last te hebben van slechte adem. De helft antwoordde met ‘soms’, of ‘ik weet het niet’. Verder bleek: hoe ouder de respondenten, hoe minder last zij hebben van ademgeurproblematiek. 8,4 procent zei dagelijks te kampen met een slechte adem. Een percentage dat meevalt volgens Winkel. “In veel publicaties ligt dat cijfer hoger.” Winkel raadt patiënten aan om een slechte adem met hun tandarts te bespreken. Patiënten brengen het onderwerp zelf niet ter sprake, omdat zij niet weten dat de tandarts het probleem kan helpen oplossen. En als de tandarts een mondkapje draagt, blijft het probleem onopgemerkt.
Tongcoating zorgt voor slechte adem
De laag bacteriën op de tong is in bijna alle gevallen verantwoordelijk voor de slechte adem, door de productie van drie zwavelhoudende gassen: methylmercaptaan, waterstofsulfide en dimethylsulfide. De oplossing ligt meestal in het verminderen van de tongcoating, met behulp van een tongschraper of – voor zwaardere gevallen – een mondspoelmiddel zoals Halita. Deze gassen lijken ook een rol te spelen bij gingivitis (met name waterstofsulfide) en parodontitis (met name methylmercaptaan).
Het beste resultaat
Voor het beste resultaat moet de patiënt zodanig gorgelen dat het spoelmiddel in aanraking komt met het achterste deel van de tong. Hiertoe moet tijdens het gorgelen de tong worden uitgestoken. Voorafgaand aan het spoelen moet de patiënt zoveel mogelijk tongcoating verwijderen door de vlakke kant van een tongreiniger vier- tot vijfmaal over de tong te halen. Om te voorkomen dat de tong wordt beschadigd, mag dit niet vaker worden gedaan. Tongreiniger en spoelmiddel zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek.
Andere oorzaak slechte adem
In tien procent van de gevallen heeft de slechte adem een andere oorzaak zoals een leverstoornis, diabetes (dan is er sprake van een acetongeur), uremie (niervergiftiging), een KNO-probleem of het visluchtsyndroom (veroorzaakt door een slechte afbraak van trimethylamine in het lichaam). Momenteel werken Winkel en Tangerman aan hun onderzoek naar ‘bloodborn halitose’, waarbij de lucht uit het bloed komt en via longen, neus en mond uitgeademd wordt.
Bronnen:
- Verslag door dental INFO, gemaakt tijdens de Dental Review 2011
- Artikel ‘Slechte adem meestal eenvoudig door de tandarts te behandelen’ door Edwin Winkel
Meer weten? Lees hier onze tips voor een frisse adem.