Volgens het rapport ‘Smakelijk weten. Trends in voeding en gezondheid’ van het CBS zijn voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door voedingspatronen aan te passen kunnen mensen hun gezondheid handhaven of verbeteren. Ook voor de mondgezondheid zijn voedingspatronen erg belangrijk.
(Mond)gezondheid
Door het grote en gevarieerde aanbod van betaalbaar eten, komen gebreksziekten en ondervoeding in Nederland nog maar weinig voor. De keerzijde is dat het overvloedige aanbod van voedsel nieuwe problemen met zich meebrengt. Zo heeft een groeiend aantal Nederlanders – 6 miljoen volwassenen in 2011 – overgewicht. In 2011 had 4,7% van de bevolking diabetes, bijna tweemaal zoveel mensen als in 2001 (2,8%). Verder melden tandartsen dat het aantal mensen met tekenen van tanderosie stijgt, door toenemend gebruik van voedsel en dranken met zuren.
Tips om tanderosie te voorkomen
- Beperk het aantal keren dat je eet of drinkt tot zeven. Gebruik drie complete maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als je bij je eten drinkt, geldt dat als één moment.
- Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Neem als alternatief water, gewone thee (zonder suiker en géén vruchten- of kruidenthee), koffie (zonder suiker) of melk. Leng vruchtensappen en frisdranken aan met water of spa rood.
- Houd zure producten zo kort mogelijk in je mond. Spoel de drank niet rond in je mond. Drink zure dranken eventueel door een rietje. Zuig niet op zuur snoep of andere zure producten.
- Spoel de mond met water of melk na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen om het zuur te neutraliseren.
- Kauw regelmatig op een suikervrije kauwgom met xylitol om zuren te neutraliseren.
Zure voedingsmiddelen
Eigenlijk zijn bijna alle dranken zuur, behalve water, gewone thee (zonder suiker) en melk. Pas vooral op met dranken met een zuurwaarde (pH) onder de 4 zoals appelsap (2.8) en cola light (2). Ter vergelijking: de zuurgraad van water is 7, die van melk 6.8.
- Zure vruchten: citrusvruchten, bramen, bessen, appels, druiven, kiwi’s et cetera. Maar ook de producten daarvan: vruchtensap, appelstroop en jam.
- Aangezuurde levensmiddelen zoals slasaus, mayonaise en augurken.
- Vitamine C-producten: die zijn van zichzelf al licht zuur en worden vaak op smaak gebracht door toevoeging van zoetstof en bijvoorbeeld citroenzuur.
Tandenpoetsen en mondhygiëne
- Poets tweemaal per dag je tanden. Gebruik een zachte (elektrische) tandenborstel en fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur.
- Reinig de ruimte tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flossdraad of tandenstokers.
- Eet of drink één uur voordat je je tanden gaat poetsen géén zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur waardoor je direct na het eten of drinken van zuur de glazuurlaag kunt wegpoetsen.
- Poets je tanden niet te krachtig. Een klein beetje druk is voldoende.
- Laat tweemaal per jaar je gebit en tandvlees controleren door jouw tandarts of mondhygiënist.
Meer weten? Lees hier alles over voeding en een gezond gebit
Bron:
- ‘Smakelijk weten, Trends in voeding en gezondheid’, rapport van CBS – december 2012