Te veel mensen hebben ontstoken (bloedend) tandvlees. Bovendien zijn bij veel van hen de ruimtes tussen tand en tandvlees op een of meerdere plaatsen verdiept. Maak jij je ook zorgen over jouw tandvlees of gevoelige tanden? Onze mondhygiënisten helpen je graag op weg naar een gezonde mond.
Tandvleescheck
Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs in januari 2010 hebben mondhygiënisten een tandvleescheck uitgevoerd. Hier werkten 249 mensen aan mee. Bij 99% werd ontstoken (bloedend) tandvlees geconstateerd. Ook bleek dat bij 66% de ruimtes tussen tand en tandvlees op een of meerdere plaatsen verdiept waren, wat kan duiden op gevorderde ontsteking en afbraak van steunweefsels en kaakbot. Van de deelnemers was weliswaar 95% onder controle bij een tandarts, maar bleek 65% nog nooit bij een mondhygiënist te zijn geweest.
Oorzaak en gevolgen ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees is roodachtig en gaat snel bloeden. Oorzaak zijn bepaalde soorten bacteriën in de tandplak. Deze spelen ook een rol bij het ontstaan van gaatjes (cariës). Bij langdurige ontsteking is de kans groot op het krijgen van parodontitis. Daarbij worden vezels en kaakbot afgebroken en ontstaan verdiepte pockets die zich verder vullen met tandplak en tandsteen. Ook toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er een relatie is tussen ontstoken tandvlees en het krijgen van hart- en vaatziekten, vroeggeboortes of complicaties bij diabetes.
Ons advies om ontstoken tandvlees te voorkomen
Dagelijks tandplak verwijderen helpt ontstekingen en cariës te voorkomen. Afhankelijk van de grootte van de tussenruimtes tussen de tanden moet je hier ook ragers, tandenstokers of flosdraad voor gebruiken. Als je last hebt van bloedend of pijnlijk tandvlees, dan adviseren wij je om twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Hij of zij zal jouw mond- en tandvleesproblemen behandelen en je helpen om nieuwe problemen te voorkomen.
Bron: Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten (NVM)
Publicatiedatum: 1 februari 2010
Meer weten? Lees hier alles over ontstoken tandvlees