Fluoride is een mineraal dat voorkomt in de zee, de grond en ons drinkwater. Het komt zelfs voor in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. Fluoride maakt het glazuur van tanden sterker en beschermt tegen de zuuraanvallen van eten en drinken die gaatjes veroorzaken. Door vanaf het eerste tandje te poetsen met een fluoridetandpasta kun je op een veilige en efficiënte manier gaatjes bij je kind voorkomen.
Is fluoride gevaarlijk?
Fluoride in tandpasta en andere mondverzorgingsproducten is veilig om te gebruiken. Wel is het belangrijk dat je een tandpasta kiest die past bij de leeftijd van je kind en je niet meer dan een bolletje tandpasta (ter grootte van een erwt) per poetsbeurt gebruikt. Als je een tandpasta gebruikt met een te hoog fluoridegehalte voor de leeftijd van je kind, kunnen er witte vlekken en streepjes op de tanden komen. Dit heeft fluorose, maar wordt ook wel zebratanden genoemd.
Hoeveel fluoride mag mijn kind gebruiken?
- 0 en 1 jaar: Vanaf het doorbreken van de eerste tand één keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride).
- 2, 3 en 4 jaar: Twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride).
- 5 jaar en ouder: Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn.
- Voor alle leeftijden: Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik de tandarts of mondhygiënist.
Dosering tandpasta kinderen
Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als je voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer fluoridetandpasta dan de grootte van een erwt gebruikt, weet je zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken. Ook voor kinderen ouder dan 6 en volwassenen blijft de ‘erwt’ een handig ezelsbruggetje om te weten hoeveel tandpasta je moet gebruiken.
Fluoridebehandeling bij de tandarts
Wanneer jouw kind beginnende gaatjes heeft kan de tandarts, naast het thuis poetsen met fluoridetandpasta, een aanvullende fluoridebehandeling voorstellen. De tandarts brengt dan een fluoridegel aan op de tanden van jouw kind om de beginnende gaatjes te stoppen van verder ontwikkelen. Draagt jouw kind een beugel? Dan kan de tandarts adviseren om fluoridespoelmiddel te gebruiken, omdat jouw kind extra risico loopt om gaatjes te krijgen.
Tandpastavergiftiging
Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) worden steeds meer meldingen van tandpastavergiftigingen (fluoridevergiftigingen) gedaan. Moet je je dan zorgen maken over het poetsen met fluoridetandpasta? Nee hoor! In een interview met Margriet legt Miranda Oude Griep, klinisch manager preventie en parodontologie bij Dental Clinics, uit dat een tandpastavergiftiging niets te maken heeft met tandenpoetsen. Het gaat dan echt om fluoride-misbruik. Dan moet je denken aan het opeten van een of meerdere tubes tandpasta, of het drinken uit een fles fluoridespoeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kind tijdens het tandenpoetsen soms wat tandpasta inslikt. Om tandpastavergiftiging te voorkomen is het belangrijk dat je de tube met tandpasta buiten het bereik van je kind houdt.
Bronnen: