Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - home-background
uit 25.784 reviews

Van gezonde tanden en kiezen hebben kinderen hun hele leven plezier. Maar je moet er als ouder/verzorger wel wat voor doen. Dit geldt al vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken bij jouw kind! Vanaf dit moment kunnen kinderen kosteloos kennismaken met de tandarts. Zo raken zij niet alleen gewend aan het tandartsbezoek, maar wordt de mondgezondheid van jouw kind vanaf het begin nauwlettend gevolgd, krijg je advies en worden gaatjes of andere problemen tijdig aangepakt.

Als een beginnend gaatje (cariësactiviteit) op tijd geconstateerd wordt, hoeft er helemaal geen gaatje te ontstaan. Als er eenmaal een gaatje is, ben je feitelijk te laat. Voorkomen is dus beter dan genezen. Wij ondersteunen je hierbij met de inzet van Expeditie Tandarctica. Dit is een belevingswereld die door Dental Clinics is ontwikkeld. Jouw kind leert hiermee spelenderwijs over goede mondhygiëne en het voorkomen van gaatjes en anderen problemen.

DC Almelo-28

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Wist je dat ruim 2/3 van de kinderen vóór hun 18de verjaardag minstens 1 gaatje hebben? En dat terwijl kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts kunnen! De basisverzekering vergoedt namelijk controles en de meeste overige tandheelkundige zorg tot het 18e jaar (met uitzondering van o.a. orthodontie). Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit. Want met de juiste zorg kunnen gaatjes en andere problemen in de mond worden voorkomen.

Kinderen en de tandarts

Jong geleerd is oud gedaan

Breng kinderen het belang van een goede mondhygiëne daarom al op jonge leeftijd bij. Dat houdt in ieder geval in om:

  • Tweemaal per dag de tanden en kiezen te poetsen.
  • Te letten op wat en hoe vaak jouw kind eet en drinkt. Zorg daarom voor maximaal 5-7 eet- en drinkmomenten per dag.
  • Regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle. Zo kunnen we problemen voorkomen door een tijdige aanpak. Want gaatjes, dat is echt nergens voor nodig!

Tips om angst voor de tandarts te voorkomen

  • Neem jouw kind vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Bereid jouw kind op het eerste tandartsbezoek voor door erover te vertellen of voor te lezen.
  • Laat het eerste bezoek plaatsvinden met een controle (dus niet met een behandeling) van een ouder of verzorger.
  • Geef bij het maken van de afspraak aan dat jouw kind meekomt om kennis te maken, zodat de tandarts hier rekening mee kan houden.
  • Voor controles of behandelingen van jonge kinderen is het goed als één van de ouders hierbij aanwezig is. Laat daarbij zoveel mogelijk over aan de tandarts.
  • Doe geen valse beloftes, zoals: “je voelt er niets van”. Als het dan toch pijn doet, kan jouw kind zich verraden voelen.
  • Complimenteer of beloon jouw kind als het zich flink houdt.

Met jouw kind naar de tandarts. Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt en ga mee op Expeditie Tandarctica.

Kinderen zijn in iedere Dental Clinics tandartspraktijk van harte welkom. Je kunt in het overzicht hieronder een tandartspraktijk vinden bij jou in de buurt. Maak gebruik van het filter wanneer je specifiek op zoek bent naar Gewoon Gaaf, een kindertandarts of kindertandverzorger.

Mondzorg voor kinderen - Dental Clinics

Met deze landkaart nemen we jullie mee in de wereld van Expeditie Tandarctica, waar we samen op expeditie gaan. Eindbestemming: een gezonde mond! Vraag ernaar op de tandartspraktijk.

Merk je één van onderstaande symptomen bij jouw kind? Maak dan een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist:

  • aanhoudende pijn aan de tanden of kiezen
  • gevoelige tanden
  • opvallende plekjes op de tanden. Dat kan een wit, kalkachtig plekje zijn of juist een donkere plek op de tand.
  • een slechte adem

Bron: NVM-Mondhygiënisten (beroepsvereniging van mondhygiënisten in Nederland)

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste melktandjes komen door, je kunt starten met tandenpoetsen. Lees meer.

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van je kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Lees meer.

Tijdens de controle meet de tandarts bij jouw kind de kans op gaatjes (cariës). Officieel heet dit de NOCTP-score. Dit wordt gemeten met de kleuren groen (laag risico), geel (hoog risico) of oranje (zeer hoog risico). Om dit te meten kijkt de tandarts hoe goed jij en jouw kind zorgen voor het gebit van jouw kind. Ook wordt er gekeken hoe op dat moment de mondhygiëne is en of er (beginnende) gaatjes in het gebit zijn. Verder kijkt de tandarts of er tanden of kiezen doorbreken of dat jouw kind aan het wisselen is. Op basis van deze score bepaalt de tandarts het moment waarop hij jouw kind weer in de tandartspraktijk wil terugzien.

De eerste tanden van een kind noemen we het melkgebit. Melktanden heten melktanden omdat een melktand witter is dan een blijvende tand. Een tweede reden voor deze naam is omdat melk het voornaamste voedsel is dat baby’s binnenkrijgen.

Een volledig melkgebit heeft 20 tanden en kiezen. Rond de 2,5 à 3 jaar heeft een kind over het algemeen een compleet melkgebit. Een volledig melkgebit heeft 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen.

Kaaskiezen (ook wel kaasmolaren genoemd) zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet of niet goed is ontwikkeld. Hierdoor is de buitenste laag van de kies zwakker. Kaaskiezen zijn daardoor gevoeliger dan andere kiezen. Kaaskiezen hebben, zoals de naam al zegt, gedeeltelijk of helemaal een kaaskleur (wit-crème tot geelbruin). Ook kunnen ze er wat bobbelig uitzien. Kaaskiezen kunnen voorkomen in het melkgebit en in het blijvende gebit. Bij 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen komen kaaskiezen in het melkgebit voor. Bij 10 tot 15 procent van de kinderen komt kaaskiezen in het blijvende gebit voor.

Bron: Alles over het gebit