Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Kauwen op ijsklontje zorgt voor gebitsslijtage
uit 24.461 reviews

In de zomer zijn een paar ijsklontjes in je drinken ideaal voor als je net wat extra verkoeling zoekt. Grote kans dat je na het leegdrinken van je glas nog even op een ijsklontje kauwt. Moet kunnen, toch? Toch is het verstandig om dit niet te doen.

Kauwen op ijs zorgt voor gebitsslijtage

Hoewel je er misschien niet bij stilstaat, brengt een ijsklontje schade aan je gebit aan. Meer dan je zou verwachten van zo’n klein stukje ijs. Dit komt doordat ijsklontjes erg hard zijn. Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken. En kunnen je tanden gevoelig worden, wat voor pijn kan zorgen bij het nuttigen van koude of hete dranken en maaltijden.

Gevaren van ijsklontjes voor je gebit

Doordat ijs met je tanden gemakkelijk te breken is, sta je mogelijk niet stil bij deze gevolgen voor het gebit. Maar ter vergelijking: een blender heeft speciale messen voor het hakken van ijs, omdat gewone messen anders snel slijten en bot worden. Nu zijn tanden en kiezen gelukkig een stuk sterker dan messen, maar op lange termijn is de schade vergelijkbaar.

Moet je nu alle ijsklontjes laten staan? Nee, ijsklontjes kunnen bij warm weer juist heerlijk verfrissend zijn. Maar houd ze zo veel mogelijk in je glas om schade aan je gebit te voorkomen. Meer weten? Lees hier alles over voeding en het gebit. 

Bronnen: Quest, Optimalegezondheid.com, Dental Plans