Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Verschillen melkgebit en blijvende gebit
uit 24.297 reviews

De meeste kinderen beginnen rond hun zesde jaar met wisselen. Dit gebeurt volgens een vast patroon, waarbij de laatste tanden rond de 12 jaar wisselen. Hoewel het melkgebit dus een aardige tijd meegaat, is het lang niet zo compleet als het blijvende gebit. Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje:

Melkgebit

  • 20 tanden en kiezen – De ontwikkeling begint al in de 6e week van de zwangerschap.
  • Over het algemeen witter van kleur – De kristallen in dit glazuur zijn niet gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan lichtinval het gele tandbeen moeilijk doorschemeren.
  • Meer kans op gaatjes vanwege het glazuur – Het glazuur van dit gebit is dunner en minder sterk, waardoor makkelijker gaatjes ontstaan.

Blijvende gebit

  • 32 tanden en kiezen – Dit aantal is inclusief vier verstandskiezen; de laatste kiezen die doorbreken. Sommige mensen krijgen geen verstandskiezen.
  • Over het algemeen geler van kleur – De kristallen in dit glazuur zijn gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan lichtinval het gele tandbeen doorschemeren.
  • Meer kans op gaatjes door groeven – Deze grote kiezen hebben diepe groeven, die moeilijker zijn schoon te houden. Dit kan gaatjes veroorzaken. Het glazuur van de pas doorgebroken kies is nog erg poreus en kwetsbaar. Poets de puntjes van de nieuwe kiezen meteen mee zodra ze zijn doorgekomen. Jouw tandarts of mondhygiënist kan aangeven of het nodig is om de kauwvlakken van het gebit van jouw kind te sealen.
  • Rond het 12e jaar breken, achter de eerste blijvende kiezen, opnieuw blijvende kiezen door. Ook die zijn net na het doorbreken extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Lees ook: waar blijft de tandwortel als je tanden wisselt?

Zo voorkom je gaatjes

Zowel het melkgebit als het blijvende gebit moeten goed worden verzorgd. Kom daarom vanaf de doorbraak van het eerste tandje regelmatig langs voor controle. Heb je hulp nodig bij het schoonhouden van je gebit? Jouw tandarts en mondhygiënist helpen je graag verder. Om jouw kinderen hierbij te helpen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf. Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Gewoon Gaaf tot 40% minder gaatjes bij kinderen kan zorgen. Meer weten? Lees hier alles over de verzorging van het melkgebit.