Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw tandvlees schoon blijft. Dit doe je door jouw gebit tweemaal per dag zorgvuldig te reinigen. Het tandheelkundig team legt je graag uit hoe je voedselresten en tandplak het beste kunt weghalen met hulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss. Bij jouw periodieke mondonderzoek (PMO) controleert de tandarts in 10 stappen jouw totale mondgezondheid, waaronder ook het tandvlees. Daarbij letten we op mondziekten zoals tandbederf (cariës) en tandvleesaandoeningen (parodontitis).
Beoordeling op basis van PPS-score
Bij het periodieke mondonderzoek onderzoekt de tandarts de gezondheid van jouw tandvlees. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de PPS (Periodiek Parodontaal Screenen). Jouw tandvlees krijgt door middel van deze screeningsmethode een cijfer (1 t/m 3). Afhankelijk van het cijfer van uw tandvlees, zal er wel of geen behandeling plaatsvinden.
Voor tandvleesproblemen maken we een behandelplan conform aan het door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) vastgestelde Paro Preventie Traject of het Paro traject.
Mogelijke acties op basis van de vastgestelde PPS-score:
Naar de (paro-) preventie-assistent:
Heb je oppervlakkige tandvleesontstekingen of tandplak dat verwijdert moet worden? Dan bezoek je de (paro-) preventie-assistent. Dit is een tandartsassistent die is opgeleid voor het uitvoeren van preventieve handelingen die de mondhygiëne op peil houden. Verder kan je ook terecht bij de (paro-) preventie-assistent voor instructies en voorlichting over gebitsverzorging.
Naar de mondhygiënist:
Een schone en gezonde mond is de basis voor goede tandheelkunde. Onze mondhygiënist is de expert in zowel preventieve als curatieve mondzorg. Onder preventieve zorg kun je bijvoorbeeld denken aan een professionele, grondige reiniging, om de schadelijke bacteriën in jouw mond te verminderen. Bij curatieve zorg kun je denken aan het behandelen van tandbederf en tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis.
Naar de parodontoloog:
In het geval van een tandvleesaandoening in een gevorderde stadium, kan onze mondhygiënist(e) je doorverwijzen naar onze parodontoloog. De parodontoloog is een tandarts die zich gedurende een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen. De parodontoloog legt zich geheel toe op het behandelen van verschillende paradontale problemen.
Gerelateerde behandelingen:
Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan je tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.
Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, zal de ontsteking in de tandvleesrand verergeren. Het is daarom belangrijk dat parodontitis tijdig wordt behandeld.
Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Samen zorgen we ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft.