Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.619 reviews

Hieronder hebben wij de veelgestelde vragen over een klikgebit voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met jouw tandartspraktijk.

Het verschil tussen een klikgebit en een gewoon kunstgebit is de manier waarop het vastzit in je mond. Een klikgebit zit vast op implantaten. Een gewoon kunstgebit zit nergens op vast, maar zuigt zich vast op de speeksellaag. 

Het plaatsen van implantaten verloopt via een stappenplan en meestal in verschillende fases. Op onze pagina over implantaten leggen we stap voor stap de implantologiebehandeling uit.  

Een klikgebit is vaak comfortabeler dan een traditioneel kunstgebit omdat het steviger vastzit in je mond. Waar een gewoon kunstgebit zich door de speeksellaag vastzuigt, zit een klikgebit vastgemaakt op implantaten.  

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een klikgebit. Om een klikgebit te krijgen moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, zowel tandheelkundig als eisen van de zorgverzekering. Zo moet je bijvoorbeeld al eerder een kunstgebit hebben gehad waarbij bewezen is dat dit niet goed werkt voor jou. 

Hoe snel je hersteld bent na het plaatsen van een implantaat verschilt per persoon. Meestal ligt het genezingsproces tussen 6 weken en enkele maanden. Op onze pagina met veelgestelde vragen over implantaten lees je wat je ongeveer kunt verwachten. 

Hoewel klikgebitten veel voordelen hebben, zijn er ook enkele potentiële nadelen waar mensen zich bewust van moeten zijn: 

  • Kosten: klikgebitten kunnen aanzienlijk duurder zijn dan traditionele kunstgebitten. Dit komt doordat het plaatsen van implantaten een chirurgische ingreep vereist en het materiaal voor de prothese ook duurder kan zijn.
  • Chirurgische ingreep: voor het plaatsen van de implantaten voor een klikgebit is een chirurgische ingreep nodig, wat enige risico’s met zich meebrengt, waaronder infectie, bloedingen en ongemak tijdens de herstelperiode.
  • Tijd en herstel: het proces van het plaatsen van implantaten en het laten maken van de prothese kan enige tijd in beslag nemen, en het herstel na de chirurgische ingreep kan enkele maanden duren voordat de implantaten volledig zijn geïntegreerd met het kaakbot.
  • Mogelijke complicaties: hoewel implantaten over het algemeen zeer succesvol zijn, kunnen er in sommige gevallen complicaties optreden, zoals infectie rondom het implantaat, beschadiging van omliggende structuren of zelfs het verlies van het implantaat.
  • Onderhoud: hoewel klikgebitten stabiel en comfortabel zijn, vereisen ze nog steeds regelmatig onderhoud en reiniging. Het is belangrijk om de prothese en de implantaten goed te reinigen om infecties en andere problemen te voorkomen.
  • Mogelijke ongemakken: sommige mensen ervaren in het begin wat ongemak of druk op de implantaten of op de plaats waar de prothese de mond raakt.  

Om je klikgebit uit te nemen, volg je deze stappen:

  • Was je handen goed met water en zeep: dit helpt om de hygiëne te handhaven en eventuele bacteriën te verwijderen.
  • Gebruik je duimen: plaats je duimen aan de binnenkant van je mond, net achter het klikgebit, en je vingers aan de buitenkant van je mond, rond de onderkant van je kin. Dit geeft je meer grip en stabiliteit bij het uitnemen van het klikgebit.
  • Duw voorzichtig: duw met je duimen voorzichtig naar beneden en naar buiten, weg van je gehemelte en tandvlees. Hierdoor wordt het klikgebit losgemaakt van de implantaten en kan het gemakkelijk worden verwijderd.
  • Til het klikgebit op: zodra het klikgebit los is gemaakt, til je het voorzichtig op en trek je het weg van je mond. Zorg ervoor dat je dit langzaam en geleidelijk doet om eventuele ongemakken te verminderen.
  • Reinig het klikgebit: nadat je het klikgebit hebt verwijderd, reinig je deze goed met water en een milde zeep of een speciale prothesereiniger. Zo worden voedselresten en bacteriën verwijderd en houd je je prothese schoon.
  • Bewaar het klikgebit veilig: plaats het klikgebit in een speciale prothesehouder of bewaar het in een glas water om uitdroging te voorkomen wanneer je de prothese niet draagt.
Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?